Valori si principii

Educatie

Pentru noi, educatia inseamna cultivarea increderii in sine, pentru ca ceea ce este ascuns in propria fiinta sa poata inflori, sa poata iesi la lumina

Pentru noi, adevarata invatare inseamana preluarea propriului destin in propriile maini, traind viata asa cum iti doresti, in acord cu tine insuti, fara a deveni iresponsabil si fara a rani pe cineva sau ceva, inclusiv pe tine insuti.

Pentru noi, sala de clasa nu e o armata de oameni timizi si nici un teatru in care profesorul este unicul actor iar elevii spectatori pasivi; toti putem fi actori ai educatiei; toti putem fi pe rand profesor si elev. Elevul care preia rolul de profesor se va implica atat intelectual cat si emotional in procesul de invatare, si isi va dezvolta capacitatea critica, expunerea,rationamentul schematic, ar depasi timiditatea si alte fobii. Salile de curs sunt in forma de U sau stam in cerc, pentru ca asa se linisteste gandirea, se imbunatateste concentrare, se diminueaza tensiunile. Vorbim atunci de invatarea totala, la care participa  ambele emisfere cerebrale, vorbim de invatarea participativa, cu toata fiinta.

Libertate

Copiii nu au nevoie de directive si invataturi prin forta, de rasplata si pedeapsa; ei trebuie ajutati sa fie ei insisi, trebuie sprijiniti, hraniti, intariti; copiii au o inteligenta emotionala foarte mare insa trebuie sa le oferim o sansa, o anumita atmosfera pentru a creste frumos. Poate vor gresi de multe ori, insa acestea fac parte din libertatea de a alege si din dezvoltarea lui. Numai experimentand, invatand si facand ce-i place, copilul va putea sa se maturizeze cu adevarat.

Relationare

In relatiile cu copiii, trebuie sa evitam seriozitatea, autocompatimirea, victimizarea, sa invatam sa radem si sa redevenim copii impreuna cu ei, jucandu-ne cu ei.

Sa-i respectam pe copii si atunci si ei ne vor respecta pe noi;

Sa invatam de la copiii nostri, caci acestia stiu mai multe decat noi; poate in trecut era invers, insa astazi paradigma s-a schimbat, pentru ca traim intr-o lume a informatiei si a cunoasterii cu care noi nu putem tine pasul la fel ca generatia de azi; noi suntem depasiti si pana nu vom recunoaste asta, nu vom construi o punte intre noi si copiii nostri.

Principiile noastre (bazate pe principiile NLP)

  • In spatele fiecarui comportament se afla o intentie pozitiva.
  • Nu exista esec, exista numai feedback.
  • Resursele necesare pentru a produce schimbarea se afla deja in noi.
  • Pentru fiecare problema exista cel putin o solutie.
  • Elementul cel mai flexibil controleaza intreg sistemul.
  • Daca ceva nu functioneaza, incearca altceva…
  • Suntem creatorii propriilor experiente, propriului univers.