Programe profesori

“Arta de a descoperi si incuraja excelenta in elevii tai

Programul de dezvoltare personala creat special pentru cadrele didactice din sistemul privat sau de stat se bazeaza pe tehnicile NLP si inteligenta emotionala.

Neuro-Linguistic Programming, N.L.P., a aparut acum 30 de ani, ca studiu al excelentei. S-a dezvoltat practic din observarea unor experti din cateva domenii (precum a fost terapeutul de familie Virginia Satir, hipnoterapeutul  Milton Erikson, sau chiar fondatorul imperiului Walt Disney, omul de afaceri, artisitul si creatorul Walt Disney). Abilitatile lor au fost apoi schematizate intr-un program  step-by-step pe care il putem aplica cu totii pentru a excela intr-un anumit domeniu, pentur a ne atinge telurile si obiectivele in viata personala si profesionala. Acest proces este numit modelare fiind utilizat in toate formele de comunicare, precum terapie, consiliere, business, training, educatie, sport.

Numele, Neuro-Linguistic Programming se refera la conceptul central care afirma ca intregul nostru comportament este generat de activitatile creierului, in principal de procesele neurologice de a auzi, vedea, simti. Noi filtram si experimentam lumea din jurul nostru prin aceste simturi, care sunt ferestrele prin care percem realitatea. Un proverb arab spune“cum arata o bucatica de paine, depinde daca ti-e foame sau nu.” Ne folosim de limbaj, de abilitatea lingvistica de a procesa gandurile si comportamentele si de a comunica cu ceilalti.  Prin aceste mesaje verbale si non-verbale accesam starile noastre interioare, ceea ce ne ofera totodata accesul la orice proces de schimbare. Asemeni unui computer, avem in noi instalate programe care conduc automat comportamentele si raspunsurile noastre interne si externe si felul in care ne organizam ideile, convingerile si valorile. Putem alege sa schimbam acele programe care nu ni se potrivesc sau care ne limiteaza si blocheaza si sa le inlocuim cu unele noi, flexibile si mai potrivite nevoilor si telurilor noastre.

Sintagma inteligenta emotionala a fost folosita pentru prima data in 1990 de psihologii P. Salovey de la Harvard University and John Mayer de la University of New Hampshire, pentru a descrie trasaturile emotionale care par sa fie importante pentru a avea succes: empatia, exprimarea si intelegerea sentimentelor, controlarea temperamentului, independenta, adaptabilitatea, capacitatea de a te face placut, rezolvarea problemelor interpersonale, perseverenta, atitudinea prietenoasa, amabilitatea, respectul, gandirea flexibila/lateral, abilitati legate de comportamentul moral. Daniel Goleman a dezvoltat conceptul de inteligenta emotionala si aplicatiile acestuia, atat la nivel teoretic, cat si din perspectiva practica si l-au condus la concluzia ca un EQ dezvoltat presupune ca ai invatat sa te lupti cu emotiile negative, sa recunosti si sa invingi comportamente auto limitative si sa adopti noi atitudini, perceptii, convingeri si comportamente pozitive care te ajuta sa te dezvolti si sa ajungi unde iti doresti. Dezvoltarea acestori skilluri EQ pe termen mediu si lung necesita de asemenea o practica/experienta continua, si nu memorarea tehnicilor.

Programul cuprinde mai multe seminarii independente, fiecare seminar dureaza o zi, de la ora 9-17 si se va desfasura in week-end, in functie de programul cadrelor didactice.