KinderTheater

Teatru de improvizatie pentru copii

Să începem cu… începutul: ce este improvizaţia?

a improviza: a compune, a alcătui (ocazional) repede, pe nepregătite o poezie, un discurs, o compoziție muzicală, o poveste, o metaforă, un nou context etc.; a face, a confecționa, a construi ceva la repezeală, din ce se găsește iar ceea ce rezultă poate avea un efect terapeutic şi creativ atât asupra publicului, cât mai ales asupra celui care “construieşte”… relaxează şi produce zâmbete, de fiecare dată.

Cu alte cuvinte, improvizația este abilitatea de a crea, de a cânta, a juca, a dansa sau a vorbi, ca reacție spontană la ceea ce se întâmplă în jur sau la propriile gânduri sau sentimente. În acest fel sunt create noi moduri de gândire, noi structuri, noi practici.

și ce este teatrul de improvizație?

Teatrul de improvizatie este o formă de teatru în care se folosesc tehnici de improvizație teatrală pentru a crea dialoguri, scene, cântece sau povestiri. De cele mai multe ori publicul propune unde să se desfășoare aceste scene, teme sau titluri pentru discursuri și povestiri sau versuri care să fie integrate în cântece.

Teatrul de improvizatie presupune o relație interactivă cu publicul. uneori publicul chiar participă în poveste. Trupele de improvizație solicită frecvent sugestii din partea publicului, ca o sursă de inspirație, iar prin acest mod demonstrează, de asemenea, că spectacolul lor nu are scenariu.

De ce un curs de … improvizaţie?

Antrenamentul unui actor de improvizaţie presupune îmbunătăţirea capacităţii de ascultare, a capacităţii de a face propuneri clare, de a lua decizii rapide, a capacităţii de a reacţiona spontan şi cu încredere. Presupune de asemenea dezvoltarea stimei de sine şi o invitaţie la autocunoaştere, le depăşirea blocajelor şi auto-limitărilor, conduce la îmbunătăţirea capacităţii de inovaţie, de colaborare.  Învăţăm cum să fim mai “prezenţi”, cum să facem alegeri pozitive care lasă “toate uşile deschise”, cum sa descifrăm o situaţie cu ajutorul limbajului corporal, abilităţi ce contribuie foarte mult la dezvoltarea personală.

și…. pentru că improvizația te ajută să urmezi îndemnul “lasă-te surprins”, și asta se întâmplă pentru că, într-o improvizație, nu știi niciodata care e finalul, nu plănuiești nimic dinainte, nu există riscuri, nici măcar drobul de sare care să-ți cadă în cap… povestea te surprinde, te încântă și te face să-ți descoperi acele părți pe care le-ai ascuns de multe ori, pentru că nimeni nu ți-a dat ocazia de a le scoate la lumină, nici măcar tu însuți…